Schoolgeschiedenis

In 1947 stuurden de Fraters van Tilburg vanuit Zonhoven een afvaardiging naar Meulenberg. De twee pioniers waren Frater Eugène en Frater Martin. Ze begonnen met ongeveer 60 jongens de tweede en de derde graad .

Aangezien de scholen toen jaarlijks een gevoelige stijging van het aantal leerlingen kende, werd het onderwijzerskops ook snel uitgebreid . Voor 1949 hoorde de Fraterschool samen met de zusterschool, daarna kwamen die scholen op eigen benen te staan. De jongensschool werd genoemd naar Domenico (Dominiek) Savio

In 1951 had de mijn de nijpende nood aan schoollokalen ingezien en werden nieuwe schoollokalen gebouwd

Het werd voor die periode een van de van de mooiste scholen van Limburg . De school werd druk bezocht door allerlei personen omwille van haar fijne inrichting. Het oorspronkeliijke gedeelte bevatte naast de klaslokalen een grote loods, een ruime turnzaal met twee kleedkamers en twee zaaltjes met stortbaden, in het voorgebouw bevond zich het bureel, magazijn, spreekkamer met bibliotheek, en lokalen voor medisch schooltoezicht . In 1957 werd de school dan verder uitgebouwd met extra klassen en een tweede loods. Dit gedeelte kent een enigszins andere architectuur. Ook werd er aan de school een museum voorzien, doch deze plaats werd al vlug als klaslokaal in gebruik genomen. In 1956 waren er 339 leerlingen

De voormalige meisjesschool is uiterlijk bijna hetzelfde als de jongensschool. Ze is echter verschillend voor wat betreft het laatste bijgebouwde gedeelte van1956-1957. De school werd bestuurd door de eerwaarde zusters van Filippus Neri (St.Niklaas-Waas). In 1956 bedroeg het aantal leerlingen van de meisjesschool 323 leerlingen.

De kleuterschool situeert zich in een afzonderlijk gebouw en bevat ondermeer een paviljoen van acht klasjes in boogvorm met aan de voorzijde een administratiegebouw. Ieder klasje is voorzien van een eigen sanitair gedeelte en aan de achterzijde een speelplaats. In het jaar 1956 ware er gemiddeld 40 tot 50 kleuters per klas met een totaal van 326 kinderen.

Tegenover de jongensschool bevindt zich het Fratershuis dat in 1950-51 gebouwd werd.

In 1994 kent de school een reorganisatie. De kleuterschool wordt een zelfstandige school en krijgt de naam “De Kleine Wereld”. De meisjes- en de jongensschool fusioneren en en vormen een gemengde school onder de naam “Savioschool”

– In 1997 vierde de school haar 50-jarig bestaan.

– 6 januari 2000 : de eerste stappen op het internet

– Op 28 juli2000 overlijdt Frater Eugène

– In 2000 starten renovatie werken. Alles krijgt een stevige opknapbeurt.

Op 6 februari 2009 overlijdt oud-directeur Frater Gerard op 75-jarige leeftijd

Advertenties
%d bloggers liken dit: